Βιοδιασπώμενη μπαταρία που απορροφάται από το σώμα, δημιούργησαν Αμερικανοί ερευνητές

Βιοδιασπώμενη μπαταρία που απορροφάται από το σώμα, δημιούργησαν Αμερικανοί ερευνητέςΑμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν μια πλήρως βιοδιασπώμενη μικροσκοπική μπαταρία, η οποία διαλύεται σταδιακά μέσα στο σώμα. Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για την κατασκευή ιατρικών νανο-συσκευών που θα εμφυτεύονται στο σώμα για να χορηγούν φάρμακα ή για να καταγράφουν ζωτικές λειτουργίες, έως ότου απορροφηθούν τελείως από τον οργανισμό μετά τη χρήση τους.
Οπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Τζον Ρότζερς του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, χρησιμοποιούν μαγνήσιο για την άνοδο της μπαταρίας και σίδηρο, μολυβδένιο ή βολφράμιο για την κάθοδο. Όλα αυτά τα μέταλλα διαλύονται στο σώμα και τα ιόντα τους είναι βιοσυμβατά σε χαμηλές συγκεντρώσεις.
Ο ηλεκτρολύτης είναι ένα αλατούχο διάλυμα, ενώ όλο το σύστημα περιβάλλεται από ένα βιοδιασπώμενο πολυμερές και η ένταση του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος εξαρτάται από το μέταλλο που χρησιμοποιείται για την κάθοδο της μπαταρίας.
Όταν αυτή η μπαταρία διαλύεται, απελευθερώνει στο σώμα λιγότερα από 9 μιλιγκράμ (χιλιοστόγραμμα) μαγνήσιου, περίπου τη διπλάσια ποσότητα ενός πλέγματος «στεντ» για στεφανιαία αρτηρία από το ίδιο υλικό, μία ποσότητα που θεωρείται απίθανο να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα υγείας.
Εκτός από την ιατρική, τέτοιες μπαταρίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιβαλλοντικές εφαρμογές, π.χ. για την τροφοδότηση μικρο-αισθητήρων, που θα ρίχνονται μέσα σε μια πετρελαιοκηλίδα ή σε άλλη εστία ρύπανσης, προκειμένου να κάνουν τις σχετικές μετρήσεις ρύπων και μετά θα αυτοδιαλύονται.


Δώστε την υποστήριξη σας στην έρευνα κάνοντας LIKE.

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου