Το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA φαίνεται πώς έγινε μάρτυρας της γέννησης ενός νέου φεγγαριού στους δακτυλίους του μακρινού πλανήτη Κρόνου.
Οι λήψεις από το Cassini της NASA δείχνουν ένα φωτεινό τόξο περίπου 1.200 χιλιόμετρα σε μήκος και 10 χιλιόμετρα σε πλάτης στην άκρη του εξωτερικού δακτυλίου του Κρόνου, γνωστού ως δακτύλιο Α.
Αυτό το τόξο και κάποια περίεργα εξογκώματα γύρω από το σημείο, προέρχονται κατά πάσα πιθανότητα, από τη βαρύτητα ενός μικρού, παγωμένου αντικείμενο-ενδεχομένως ένα νεογέννητου φεγγαριού, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Δεν έχουμε δει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν» αναφέρει ο Καρλ Μάρει επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και συμπληρώνει: «παρατηρήσαμε μία πράξη γέννησης, τη στιγμή που το αντικείμενο αφήνει τα δαχτυλίδια και βγαίνει στο ανοιχτό διάστημα για να γίνει φεγγάρι»
Το αντικείμενο , το οποίο οι ερευνητές έχουν βαφτίσει προσωρινά «Peggy» είναι μόλις 0,8 χιλιόμετρα σε μέγεθος - πολύ μικρό για να είναι ορατό στις εικόνες που λαμβάνονται από το Cassini μέχρι στιγμής.
Ομως, το διαστημικό σκάφος θα κινηθεί πιο κοντά στην εξωτερική άκρη του δακτυλίου Α το 2016 , δίνοντας στους ερευνητές την ευκαιρία να μελετήσουν το Peggy με περισσότερη λεπτομέρεια και ενδεχομένως να έχουν μία πιο συγκεκριμένη εικόνα.
Ο Κρόνος έχει περισσότερα από 60 γνωστά φεγγάρια. Οι δορυφόροι αυτοί είναι πολύ διαφορετικοί, που κυμαίνονται σε μέγεθος από το κολοσσιαίο Τιτάνα που είναι σχεδόν 1,5 φορές μεγαλύτερος από το φεγγάρι της Γης, μέχρι μικροσκοπικές μπάλες πάγου.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα φεγγάρια σχηματίζονται από σωματίδια πάγου εντός των δακτυλίων (οι οποίοι αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από παγωμένο νερό) και , στη συνέχεια, απελευθερώνονται προς τα έξω και γίνονται δορυφόροι
Η μελέτη του νέου αυτού δορυφόρου θα ρίξει φως στη διαδικασία σχηματισμού φεγγαριών.
ΠΗΓΗ
Δώστε την υποστήριξη σας στην έρευνα κάνοντας LIKE.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου