Μετατροπή του φωτός σε ενέργεια χωρίς τη χρήση φωτοβολταϊκών.

Την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά την γνωρίζουμε. Δεν είναι από ότι φαίνεται όμως ο μόνος τρόπος για να παράξουμε ενέργεια από τον ήλιο. Ένας ερευνητής από το Τόκυο, βασιζόμενος σε...μία ανακάλυψη την οποία έκανε πριν μερικά χρόνια, κατάφερε να μετατρέψει απευθείας την ηλιακή ενέργεια σε μηχανική.

Η ανακάλυψη του ερευνητή Tomiki Ikeda πριν από 5 χρόνια ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Ανακάλυψε έναν τύπο πλαστικού, το οποίο μπορούσε και άλλαζε σχήμα ανάλογα με το μήκος κύματος της ακτινοβολίας που έπεφτε πάνω του. Η ανακάλυψή του τον οδήγησε σήμερα στην κατασκευή ενός συστήματος, (σε μικρή κλίμακα αρχικά) το οποίο λειτουργεί.

Ο καθηγητής Tomiki Ikeda ανακάλυψε ένα μείγμα πλαστικού το οποίο όταν προσπίπτει πάνω του υπεριώδες φως συστέλλεται και αντίθετα διαστέλλεται όταν προσπίπτει πάνω του ορατό φως. Συγκεκριμένα στο πείραμα που διεξήγαγαν με την ομάδα του κάλυψαν ένα φιλμ πολυαιθυλενίου με το πλαστικό αυτό και κατασκεύασαν έναν μικρό ιμάντα. Ο ιμάντας αυτός προσαρτήθηκε σε δύο τροχούς διαφορετικής διαμέτρου. Ο σκοπός ήταν μέσω του φωτισμού του ιμάντα να ξεκινήσουν να κινούνται οι τροχοί.

Για το σκοπό αυτό, φώτισαν την περιοχή που κάλυπτε τον μικρό τροχό με υπεριώδες φως και την περιοχή που κάλυπτε τον μεγάλο με ορατό. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσουν οι τροχοί να κινούνται (πολύ αργά βέβαια). Συγκεκριμένα ο μεγάλος τροχός ολοκλήρωσε μια πλήρη περιστροφή σε ένα λεπτό.

Η ελαστική δύναμη του καινοτόμου πλαστικού σύμφωνα με τους ερευνητές ήταν 4 φορές μεγαλύτερη από τον ανθρώπινο μυ.

Η εφεύρεση μπορεί να είναι μακρυά ακόμα από το να χαρακτηριστεί αποδοτική, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές θα βελτιωθεί, ώστε να αυξηθεί η απόδοσή της. Σε αυτό το αρχικό στάδιο-πείραμα, απλά αποδείχθηκε ότι η ιδέα είναι εφικτή και μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή. Ο καθηγητής σκέφτεται ότι μελλοντικά, μια βελτιωμένη εκδοχή της εφεύρεσης, θα μπορούσε να βρει πολλές εφαρμογές ακόμα και σε οχήματα.

Πάνω από όλα όμως, το σημαντικότερο είναι ότι είναι μια ολότελα νέα προσέγγιση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το φως και το σίγουρο είναι ότι στο μέλλον θα έχουμε ανάγκη από περισσότερες ανάλογες “πράσινες” ιδέες.


ΠΗΓΗ

Δώστε την υποστήριξη σας στην έρευνα κάνοντας LIKE.

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου