Εξαπλώνεται η επιδημία Έμπολα στη Δ.Αφρική, πανικός σε πτήση προς Παρίσι


Σε καραντίνα τέθηκαν για δύο ώρες στο Παρίσι οι επιβάτες πτήσης από την πρωτεύουσα της Γουιάνας, επίκεντρο μιας επιδημίας του θανατηφόρου ιού Έμπολα, η οποία έχει εξαπλωθεί και στη Λιβερία και πιθανώς και στο Μάλι. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 73 θάνατοι και η κατάσταση «δεν βρίσκεται υπό έλεγχο».

Στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού, οι επιβαίνοντες σε πτήση της Air France που επέστρεφε από το Κονακρί της Γουινέας υποβλήθηκαν σε τεστ που βγήκαν αρνητικά. Η καραντίνα έληξε σε δύο ώρες.

Αιτία του επεισοδίου ήταν μια βρώμικη τουαλέτα στο αεροπλάνο, η οποία προκάλεσε ανησυχία ότι κάποιος επιβάτης είχε μολυνθεί με τον επικίνδυνο ιό, ο οποίος προκαλεί διάρροια, εμετό, εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία.

Οι γαλλικές αρχές έχουν εξάλλου τεθεί σε επιφυλακή για τον κίνδυνο άφιξης ασθενών με πτήσεις από τις πρώην γαλλικές αποικίες στη Δυτική Αφρική.

O Σιλβέν Μπεζ, επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αιμορραγικού Πυρετού, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η κατάσταση στη Δυτική Αφρική είναι «σοβαρή» και «εκτός ελέγχου».

Οι επιδημιολόγοι πιστεύουν πάντως ότι ο Έμπολα είναι απίθανο να προκαλέσει μεγάλη επιδημία με χιλιάδες ασθενείς, καθώς τα συμπτώματα που προκαλεί είναι θορυβώδη και επομένως υπάρχει μικρός κίνδυνος αθόρυβης εξάπλωσης.

Από την αρχή της επιδημίας πριν από περίπου δύο μήνες η Γουινέα έχει καταγράψει 134 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα και 86 θανάτους. Ακόμα επτά θάνατοι αναφέρθηκαν στη γειτονική Λιβερία μεταξύ 14 πιθανών κρουσμάτων, ενώ στο Μάλι τρία άτομα τέθηκαν σε καραντίνα μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις σε δείγματα που εστάλησαν στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

Στη Γουιάνα, αναφέρει το Reuters, αρκετές ξένες εταιρείες έχουν κλείσει, τα ξενοδοχεία αδειάζουν και οι πτήσεις προς τη χώρα φτάνουν σχεδόν άδειες.

Ο ιός, ο οποίος σκοτώνει το 25 με 90 τοις εκατό των θυμάτων του ανάλογα με το στέλεχος, μεταδίδεται από τη σωματική επαφή είτε με ασθενείς είτε με άρρωστα άγρια ζώα που πωλούνται σε αγορές. Η φυσική δεξαμενή του ιού πιστεύεται ότι είναι οι νυχτερίδες, των οποίων η κατανάλωση απαγορεύτηκε στη Γουιάνα.

Περίπου 1.500 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ασθένεια από την ανακάλυψή της το 1976 στον ποταμό Έμπολα του Κονγκό.


ΠΗΓΗ


Δώστε την υποστήριξη σας στην έρευνα κάνοντας LIKE.

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου