Ο Φίλλιπος Β' είναι θαμμένος εκεί μετά την εξέταση του υλικού που βρέθηκε
Τέλος στην παγκόσμια διαμάχη των αρχαιολόγων για την ταυτότητα των οστών που βρέθηκαν στον βασιλικό τάφο της Βεργίνας βάζουν οι έρευνες των ειδικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν σήμερα αυτό για το οποίο ήταν πεπεισμένος ο Μανόλης Ανδρόνικος, όταν το 1977 έκανε στη Βεργίνα την ιστορική ανασκαφή, τα ευρήματα της οποίας προκάλεσαν παγκόσμιο ενθουσιασμό: Οτι ο περίφημος ασύλητος τάφος που βρέθηκε εκεί ανήκει στον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Βασιλιά των Μακεδόνων Φίλιππο Β', και ουχί στον γιο του Φίλιππο Γ' Αρριδαίο, όπως εν συνεχεία υποστήριξε μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας αμφισβητώντας την ταυτότητα του νεκρού.
Εμπεριστατωμένη μελέτη που έκανε η ομάδα της καθηγήτριας Αρχαιολογίας Χρυσούλας Παλιαδέλη ρίχνει έπειτα από τρεις δεκαετίες φως σε έναν από τους μεγαλύτερους ιστορικούς γρίφους και επιβεβαιώνει ότι στον τάφο ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας στην Βεργίνα βρισκόταν πράγματι ο Φίλιππος Β'.
Πραγματοποιώντας για πρώτη φορά λεπτομερειακή επανεξέταση των σκελετών που βρέθηκαν στον τάφο της Μεγάλης Τούμπας, η επιστημονική ομάδα εξέτασε περισσότερα από 350 οστά και θραύσματα. Τα αποτελέσματα καταγράφηκαν με ακρίβεια, ενώ το υλικό συνοδεύεται πλέον με 3.000 έγχρωμες ψηφιακές φωτογραφίες υποστηριζόμενο από αξονικές τομογραφίες, ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης και ακτίνες Χ.
«Για τον νεκρό του θαλάμου τα νέα πορίσματα οδηγούν σε ακριβέστερο καθορισμό της ηλικίας του (41-49 ετών) και εντοπίζουν αλλοιώσεις, χρόνιες παθήσεις και δείκτες δραστηριότητας που υποδεικνύουν μεσήλικο άνδρα με έντονη ιππευτική και πολεμική δραστηριότητα. Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με τις μορφολογικές αλλοιώσεις στα οστά του αποδυναμώνουν τη θεωρία της ταύτισής του με τον Φίλιππο Γ’ Αρριδαίο και ενισχύουν, αντίθετα, την απόδοση του τάφου στον Φίλιππο Β΄» τόνισε η κυρία Παλιαδέλη στο πλαίσιο του 27ου Αρχαιολογικού Συνεδρίου που ξεκίνησε χθες στη Θεσσαλονίκη.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμά τους μελετώντας και τα ανθρωπολογικά δεδομένα, διαπιστώνοντας ότι ο νεκρός είχε καεί αμέσως μετά τον θάνατό του, όπως έγινε στην περίπτωση του Φιλίππου Β', αφού ο Φίλιππος Γ’ Αρριδαίος είχε ταφεί αλλού και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Βεργίνα, όπου έκαψαν τα οστά του. Τέλος, όσον αφορά τη «νεκρή του προθαλάμου», η οποία εντοπίστηκε στον βασιλικό τάφο, η κυρία Παλιαδέλη υποστήριξε ότι τα νέα στοιχεία ενισχύουν τον παλιότερο ισχυρισμό ότι πρόκειται «για μια άγνωστη Σκύθισσα, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να είναι η Αυδάτα, η γυναίκα του Φιλίππου Β' από την Ιλλυρία».
Δώστε την υποστήριξη σας στην έρευνα κάνοντας LIKE.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου