Μια ιδιότροπη προϊστορική μάσκα από πηλό 6000 ετών που απεικονίζει ένα ασυνήθιστο μη ανθρώπινο πρόσωπο βρέθηκε στα αρχαία αλατωρυχεία στην Provadia-Solnitsata στη βορειοανατολική Βουλγαρία κατά τη διάρκεια ανασκαφών. Η μάσκα που απεικονίζει ένα άγνωστο μυθικό πλάσμα είναι καλοδιατηρημένη. Είναι φτιαγμένο από πηλό. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι κατασκευάστηκε την 5η χιλιετία π.Χ.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τα Provadia-Solnitsata κατοικούνταν από μερικούς από τους πρώτους ανθρακωρύχους αλατιού στον κόσμο στη νεολιθική εποχή. Τα τελευταία χρόνια, πολλά ευρήματα έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων χρυσών αντικειμένων.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής, καθηγητή Vasil Nikolov, το τεχνούργημα βρέθηκε στη θέση του προϊστορικού οικισμού, που είναι το παλαιότερο κέντρο παραγωγής αλατιού στην Ευρώπη, που χρονολογείται μεταξύ 5500 και 4200 π.Χ.
Η μικρή μάσκα από πηλό έχει τριγωνικό σχήμα με μεγάλα μάτια και στυλιζαρισμένα αυτιά. Στο άκρο της πάνω πλευράς υπάρχουν δύο τρύπες, από τις οποίες πιθανότατα μπήκε μια κλωστή για να τη φορέσει στο λαιμό ως διακόσμηση ή φυλαχτό. Αλλά είναι πιθανό αυτό το αντικείμενο να κρέμεται στον τοίχο ή ακόμα και να είναι ένα καπάκι δοχείου που θα μπορούσε να ανυψωθεί και να χαμηλώσει με ένα κορδόνι.
Πολλοί συνέκριναν τη μάσκα με έναν εξωγήινο με διαστημική στολή (όπως φαίνεται σε πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας) λόγω των τεράστιων ματιών της.
«Πολλοί το παρομοιάζουν [τη μάσκα ή το ειδώλιο] με… έναν εξωγήινο με διαστημική στολή», λέει χαριτολογώντας μια αναφορά για την ανακάλυψη από το Βουλγαρικό Εθνικό Ραδιόφωνο.
Δεδομένου ότι το τεχνούργημα βρέθηκε στη θέση ενός από τους παλαιότερους οικισμούς της Ευρώπης, πιθανότατα δημιουργήθηκε κατά την ύστερη Ενεολιθική περίοδο, γύρω στο 4000 π.Χ.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, ο Νικόλοφ και η ερευνητική του ομάδα ανέσκαψαν επίσης έξι ανθρώπινα κρανία, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ενώ εξερευνούσαν τον πυθμένα μιας πισίνας εξάτμισης αλατιού.
Η ομάδα είπε επίσης:
«Κατάματα μέσα τους [τα μάτια της προϊστορικής μάσκας], αισθάνεται κανείς δύναμη, ανωτερότητα, σοφία. Είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι όταν βλέπει κανείς αυτή την εικόνα από διαφορετική οπτική γωνία, παρατηρεί ίχνη από διαφορετικά συναισθήματα».
Τα Προβάδια-Σολνιτσάτα, με έκταση περίπου 13 εκταρίων, είναι η αρχαιότερη τοποθεσία παραγωγής αλατιού στον κόσμο. Σύμφωνα με την Open Edition Journals, η τοποθεσία έχει ένα κυκλικό λάκκο με διάμετρο 15 km και βάθος 4 km, από όπου ανασύρεται τεράστια ποσότητα αλατιού με εξαιρετική δύναμη. Οι αρχαίοι αλατωρύχοι σε αυτήν την τοποθεσία συνήθιζαν να ανταλλάσσουν αλάτι σε άλλους πολιτισμούς, τόσο μακριά όσο τα νότια Βαλκανικά Όρη κατά τη Μέση και Ύστερη Χαλκολιθική (4700-4200 π.Χ.).
Το 2016, πολλά χρυσά αντικείμενα βρέθηκαν σε αυτήν την προϊστορική Salt Pit Town και το 2015 ανακάλυψαν χρυσά κοσμήματα 6300 ετών.
Οι θεωρητικοί των αρχαίων αστροναυτών προτείνουν ότι τη γη επισκέφθηκαν εξωγήινα όντα στο παρελθόν, και ένας μεγάλος αριθμός τέτοιων ευρημάτων υποδηλώνει ότι οι εξωγήινοι συνοδεύουν πολιτισμούς τουλάχιστον από τη Λίθινη Εποχή.
ΠΗΓΗ
Δώστε την υποστήριξη σας στην έρευνα κάνοντας LIKE.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου