Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη δημιούργησαν ένα υπερκομπιούτερ, το οποίο υπολογίζει με ακρίβεια 96% εάν, ένας ασθενής που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου. Οι ειδικοί άρχισαν να τροφοδοτούν τον εν λόγω υπολογιστή πριν από 30 χρόνια με πληροφορίες για ασθενείς και, πλέον, περιέχει στοιχεία από 250.000 ανθρώπους.
Οι πληροφορίες αυτές αφορούν όλες ανεξαιρέτως στις ενδείξεις που καταγράφονται στους νοσηλευόμενους - από την θερμοκρασία και την αρτηριακή πίεση έως τα επίπεδα οξυγόνου, τις ζωτικές λειτουργίες, τα συμπτώματα και την έκβασή τους. Με βάση αυτά τα στοιχεία ο υπολογιστής κάνει υπερταχείες διαγνώσεις, εντοπίζοντας σπάνια νοσήματα και υπολογίζοντας τις πιθανότητες που έχει ένας ασθενής να χάσει τη ζωή του.
«Αυτή η τεχνητή νοημοσύνη έχει ως στόχο να αυξήσει την ικανότητα των γιατρών να φροντίζουν τους ασθενείς τους και όχι να τους αντικαταστήσει», δήλωσε στο BBC ο Δρ Στήβεν Χορνγκ, λέκτορας Ιατρικής στον Τομέα Κλινικής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. «Μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια 96% εάν οι ασθενείς κινδυνεύουν να πεθάνουν. Αν το κομπιούτερ αποφανθεί, με βάση τα στοιχεία που θα εισάγουμε, ότι ένας άνθρωπος πρόκειται να πεθάνει, κατά πάσα πιθανότητα εντός 30 ημερών ο ασθενής θα έχει χάσει τη ζωή του».
Πέρα από αυτή τη... δυνατότητα, ο υπερυπολογιστής μπορεί να ανιχνεύει και σπάνια νοσήματα.
πηγή
Δώστε την υποστήριξη σας στην έρευνα κάνοντας LIKE.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου