Τρεις δόσεις του σπάνιου πειραματικού φαρμάκου Zmapp χορηγήθηκαν από τις υγειονομικές αρχές της Λιβερίας σε τρεις γιατρούς, οι οποίοι έχουν μολυνθεί από τον θανατηφόρο ιό Εμπολα.
Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές της χώρας Μονρόβια, οι γιατροί Ζουκούνις Άιρλαντ και Άμπρααμ Μπόρμπορ από τη Λιβερία καθώς και ο δρ Άροζ Κόσμος Ισούκου από τη Νιγηρία είναι οι πρώτοι Αφρικανοί που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη πειραματική θεραπεία.
Να σημειωθεί πως το φάρμακο έχει ήδη χορηγηθεί σε δύο Αμερικανούς που εργάζονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε έναν Ισπανό ιεραπόστολο. Η υγεία των δυο Αμερικανών που εργάζονται σε νοσοκομεία της Λιβερίας, βελτιώθηκε μετά τη χορήγηση του πειραματικού φαρμάκου όμως ο ιεραπόστολος κατέληξε.
Ο δρ Μπίλ Τζόνσον επικεφαλής ιατρός του Τζον Φ Κένεντι ιατρικού κέντρου στη Μονρόβια, ανέφερε πως η χορήγηση της θεραπείας στους τρεις γιατρούς ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης.
Να σημειωθεί πως η Λιβερία είναι η χώρα της δυτικής Αφρικής που μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από τον ιό. Οι νεκροί ανέρχονται σε 413.
Κύμα οργής για τη χορήγηση του φαρμάκου
Εν τω μεταξύ, η βελτίωση της υγείας των δύο Αμερικανών που εργάζονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με τον κόσμο να απαιτεί ο πειραματικός ορός να διατεθεί και σε Αφρικανούς ασθενείς. Μάλιστα στο Twitter έχει δημιουργηθεί ομάδα υποστήριξης με το hashtag #giveustheserum.
Ο οργανισμός υγείας των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν παραχθεί μόνο 10 έως 12 δόσεις του Zmapp.
Η Κένυα έκλεισε τα σύνορά της
Ταξιδιωτική απαγόρευση για τους πολίτες που προέρχονται από περιοχές της Δυτικής Αφρικής οι οποίες έχουν πληγεί από την επιδημία του ιού Έμπολα, επέβαλαν οι Αρχές της Κένυας.
Οπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας του Ναϊρόμπι, η άρνηση εισόδου στο έδαφος της Κένυας θα τεθεί σε ισχύ από την Τρίτη και θα αφορά επιβάτες πτήσεων που ταξιδεύουν από τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα με στόχο είτε να παραμείνουν στο έδαφος της Κένυας είτε να επιβιβαστούν σε άλλες πτήσεις για να μεταβούν σε άλλες περιοχές της ανατολικής Αφρικής.
ΠΗΓΗ
Δώστε την υποστήριξη σας στην έρευνα κάνοντας LIKE.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου