Το (διαστημικό) μυστικό ενός μικρού βατράχου

Αυστραλοί επιστήμονες μελετούν τον Cyclorana alboguttata, ένα μικρό είδος βατράχου που πέφτει σε χειμερία νάρκη.
Το ενδιαφέρον σε αυτό τον βάτραχο είναι ότι κατά τη πολύμηνη αδράνεια του δεν εμφανίζει όταν ξυπνά κανένα μυϊκό πρόβλημα. Η ανακάλυψη του μηχανισμού μυϊκής προστασίας του βατράχου θα βοηθήσει τους ειδικούς στην ανάπτυξη μεθόδων προστασίας του μυϊκού συστήματος των αστροναυτών αλλά και ασθενών που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο κρεβάτι.
Τα γονίδια
Ο Cyclorana alboguttata ζει στην Αυστραλία και το μέγεθος του δεν ξεπερνάει τα 70 χιλιοστά. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κουινσλαντ που τον μελετούν εντόπισαν κάποια γονίδια του τα οποία όπως φαίνεται εμποδίζουν τη μυϊκή απώλεια κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης.
«Αν κατανοήσουμε τον μηχανισμό κυτταρικής επικοινωνίας ο οποίος επιφέρει ανθεκτικότητα στη μυϊκή ατροφία θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε να τον χρησιμοποιήσουμε και στην αντιμετώπιση της μυϊκής ατροφίας στα θηλαστικά. Θα μπορέσουμε ίσως να αναπτύξουμε θεραπείες για ασθενείς που είναι καθηλωμένοι σε κρεβάτι ή να προστατέψουμε το μυϊκό σύστημα των αστροναυτών που έχει αποδειχθεί ότι αδυνατίζει σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας όπως αυτές που επικρατούν στο Διάστημα» αναφέρει ο Μπο Ράιλι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Δώστε την υποστήριξη σας στην έρευνα κάνοντας LIKE.

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου