Η NASA σύντομα θα δώσει στον Άρη μια "μαγνητική ασπίδα" που θα επιτρέψει την αποικιοποίηση του ανθρώπου




Στο προσκήνιο της σύγχρονης εξερεύνησης του διαστήματος υπάρχει η δυνατότητα επανδρωμένων αποστολών στον Άρη. Από τα φιλόδοξα σχέδια του Elon Musk, στο σχέδιο ελπίδας της NASA, στη συνεργατική προσπάθεια της ESA και της Ρωσίας, φαίνεται ότι κάθε μεγάλη διαστημική υπηρεσία κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της θέσης ανθρώπων στον Άρη.

Αλλά, σε έναν ψυχρό και έρημο πλανήτη, του οποίου η μικροσκοπική ατμόσφαιρα στερείται σοβαρά, πώς στηρίζετε την ανθρώπινη ζωή για μεγάλες χρονικές περιόδους;



Πολλοί επιστήμονες και λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας έχουν, με την πάροδο των χρόνων, εικάζουν ότι υπάρχει πιθανότητα να τερματίσουν τον Άρη. Η εύρεση καινοτόμων τρόπων για να γίνει η επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη σταδιακή περισσότερο ευνοϊκή για την ανθρώπινη ζωή. Υπήρξαν πολλές ιδέες και μοντέλα που δημιουργήθηκαν με την ελπίδα για επιτυχή terraforming.


Οι μηχανικοί σχεδίασαν ένα κέλυφος που θα μπορούσε να τοποθετηθεί γύρω από ένα μικρό πλανήτη που θα μπορούσε να προστατεύσει τον πλανήτη από την ακτινοβολία και να βοηθήσει στη διευκόλυνση μιας ατμόσφαιρας με το χρόνο. Άλλοι σκέφτηκαν ότι με τη διάσπαση του αρειανού φλοιού μπορούσαν να απελευθερώσουν αρκετό CO2 για να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, αλλά τα ζητήματα της κοσμικής και ηλιακής ακτινοβολίας που συνδυάζονται με την αβίαστη ατμόσφαιρα και το ξηρό έδαφος είναι πάντα πάρα πολλά.


Και ενώ η έννοια της terraforming του Άρη δεν είναι τελείως αδύνατη, θα πρέπει να προστατεύσετε από την κοσμική ακτινοβολία, την ηλιακή ακτινοβολία και τους ηλιακούς ανέμους, να αυξήσετε τη θερμοκρασία του πλανήτη, να προσθέσετε οξυγόνο και άζωτο στην ατμόσφαιρα και να κάνετε όλα αυτά με τρόπο που θα μπορούσε να είναι αυτοσυντηρούμενος. Δεν είναι αδύνατο, αλλά αυτή τη στιγμή δημιουργεί σοβαρά εμπόδια.




Παρά τα εμπόδια αυτά, οι επιστήμονες δεν έχουν σταματήσει να προσπαθούν να βρουν εφευρετικούς τρόπους για να τερματίσουν τον Άρη. Η NASA πρότεινε πρόσφατα μια μοναδική στρατηγική που δείχνει μια πολλά υποσχόμενη λύση που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μερικά από αυτά τα θέματα: μια μαγνητική ασπίδα.

Δεδομένου ότι η σημερινή επιστημονική συναίνεση είναι ότι η ατμόσφαιρα του Άρη χάθηκε λόγω των ηλιακών ανέμων και της εξαφάνισης του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη, αυτή η λύση δείχνει υπόσχεση. Το μαγνητικό πεδίο του Άρη παρείχε μία φορά προστασία στον κόκκινο πλανήτη ενώ υποστήριζε μια ατμόσφαιρα (και την υγρασία), και οι επιστήμονες της NASA πιστεύουν ότι μπορεί να αποκατασταθεί τεχνητά.

Σύμφωνα με τον Dr. Jim Green, Διευθυντή του Τμήματος Πλανητικών Επιστημών της NASA, "στο μέλλον είναι αρκετά πιθανό μια φουσκωτή δομή να δημιουργήσει ένα μαγνητικό δίπολο πεδίο ίσο με 1 ή 2 Tesla (ή 10.000 με 20.000 Gauss ) ως ενεργή ασπίδα έναντι του ηλιακού ανέμου. "

Η ερευνητική ομάδα που εργάστηκε σε αυτήν την ιδέα έκανε πρόσφατα μια προσομοίωση με την τεχνητή μαγνητόσφαιρά τους, χάρη στο Κοινοτικό Κέντρο Συντονισμού Μοντελοποίησης (CCMC). Βρήκαν ότι η ασπίδα δίπολο τους θα είναι σε θέση να προστατεύσει από τον ηλιακό άνεμο και βοηθούν στην εξισορρόπηση του Άρη ατμόσφαιρα. Επειδή η ασπίδα θα λειτουργούσε ως τεχνητό μαγνητικό πεδίο, η ατμόσφαιρα θα συνέχιζε να πυκνώνει με την πάροδο του χρόνου.


Αυτό θα μπορούσε να είναι απλώς ένας άλλος σταθμός σε μια μακρά σειρά οριζόντιων αντιλήψεων, αλλά αυτή η λύση έχει συγκεκριμένη δυνατότητα.


Επειδή θα μπορούσε να βοηθήσει πραγματικά να δημιουργήσει μια καλύτερη ατμόσφαιρα με την πάροδο του χρόνου και μπορεί πραγματικά να προσομοιωθεί μέσα σε ένα εργαστήριο, είναι πιθανό ότι το μέλλον της terraforming θα ξεκινήσει με τους μαγνήτες.


ΠΗΓΗ

Δώστε την υποστήριξη σας στην έρευνα κάνοντας LIKE.

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου