Ο ΠΑΓΟΣ VII ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΌΤΙ ΤΟ ΥΓΡΟ ΝΕΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ 600 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΥΠΟΓΕΙΑ

Ο μανδύας βαθιά μέσα στη Γη μπορεί να είναι γεμάτος με μικρές τσέπες νερού.

Ο μανδύας βαθιά μέσα στη Γη μπορεί να είναι γεμάτος με μικρές τσέπες νερού, αφού οι ερευνητές βρήκαν την πρώτη άμεση απόδειξη υγρού νερού μέσα στο μανδύα που παγιδεύτηκε στα διαμάντια.


Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, αυτό θα σήμαινε έναν επανυπολογισμό του πόσο νερό κρατά ο πλανήτης μας και θα μπορούσε να αλλάξει τις απόψεις μας για το πώς η θερμότητα μετακινείται μέσω της κρούστας, επηρεάζοντας τα μοντέλα που χρησιμοποιούμε για την πρόβλεψη σεισμών.

Ενώ οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να εκτιμήσουν τα διαμάντια για την ομορφιά τους, οι γεωλόγοι όπως τα ορυκτά για αυτό που μπορούν να μας πουν για τις εξελίξεις στο βάθος του πλανήτη μας. Για να σχηματίσουν διαμάντια χρειάζονται δύο βασικές συνθήκες: υπερβολική θερμότητα και ακραία πίεση.Και τα δύο αυτά πράγματα είναι σε άφθονο εφοδιασμό μέσα στο μανδύα, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της δομής της Γης. Το ίδιο το μανδύα χωρίζεται σε τρία μέρη. το ανώτερο στρώμα, το μεταβατικό στρώμα και το κάτω στρώμα.

Παρά το γεγονός ότι αποτελείται από στερεά, θερμή πέτρα κάτω από ασυναγώνιστη πίεση, το μανδύα έχει ακόμα νερό μέσα σε αυτό. Αυτό έρχεται σε μια ποικιλία διαφορετικών μορφών, με μερικά μόρια νερού να αναμειγνύονται με άλλα ορυκτά. Μόνο τώρα οι επιστήμονες αρχίζουν να καταλαβαίνουν πλήρως πόσο νερό κρατιέται πάνω από τα 600 χιλιόμετρα κάτω από τα πόδια μας.

Μια μορφή που το νερό παίρνει κάτω από τέτοιες πιέσεις είναι μια κρυσταλλική δομή γνωστή ως πάγος VII. Γνωρίζουμε ότι ο πάγος VII υπάρχει βαθιά στη Γη και έχει δημιουργηθεί ακόμη και στο εργαστήριο.Αλλά για προφανείς λόγους, έχει αποδειχθεί αδύνατο να βρεθεί ένα δείγμα πάγου VII που υπάρχει στη φύση στην επιφάνεια. Αυτό συμβαίνει μέχρι τώρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μερικά διαμάντια που συλλέχθηκαν από ορυχεία στη Νότιο Αφρική και την Κίνα περιείχαν δείγματα πάγου VII, αναφέροντας την ανακάλυψή τους στην επιστήμη. Αυτό τους κάνει τα πρώτα γνωστά παραδείγματα πάγου VII που ανακαλύφθηκαν ποτέ, αλλά, επιπλέον, μας λένε ότι πρέπει να υπάρχει υγρό νερό που να επιπλέει ακόμη και κάτω από τόσο μεγάλη πίεση και θερμότητα.

Το ξέρουν αυτό επειδή, για τον πάγο VII που κατέληξε στα ορυκτά, πρέπει πρώτα να ήταν σε υγρή κατάσταση καθώς τα διαμάντια σχηματίστηκαν στη μεταβατική ζώνη. Αυτό το νερό ήταν ενθυλακωμένο εντός του διαμαντιού, και θα είχε παραμείνει υγρό λόγω της έντονης θερμότητας κάτω εκεί. Καθώς το διαμάντι πιέστηκε στην επιφάνεια, θα ψύχθηκε ενώ ήταν ακόμη υπό πίεση, και ο πάγος VII σχηματίστηκε μέσα.

Έχει εδώ και καιρό προταθεί ότι υπάρχει υγρό νερό κάτω από το μανδύα - όσο και αν είναι πιθανό να ακούγεται - αλλά αυτό είναι το πρώτο άμεσο στοιχείο της ύπαρξής του. Ακριβώς όμως, πόσο συνηθισμένο είναι, είναι πιο δύσκολο να το διακρίνεις, αλλά προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι θα μπορούσε να ανέλθει στην ίδια ποσότητα με όλους τους ωκεανούς του πλανήτη.

Δώστε την υποστήριξη σας στην έρευνα κάνοντας LIKE.

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου