Ο STEPHEN HAWKING ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ"

Σε μια πρόσφατη διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ο Stephen Hawking έκανε μια άλλη τολμηρή δήλωση ότι η δημιουργία του AI (τεχνητής νοημοσύνης) θα είναι «το καλύτερο ή το χειρότερο πράγμα που θα συμβεί ποτέ στην ανθρωπότητα». Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό του ανοίγματος του νέου κέντρου Leverhulme του μέλλοντος της νοημοσύνης.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, αρκετά από τα καλύτερα μυαλά στον τομέα της επιστήμης θα προσπαθήσουν να δώσουν τις ακριβείς απαντήσεις για το μέλλον των ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με τον Hawking, πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα.



Hawking είπε κατά τη διάρκεια της διάλεξης:

Ξοδεύουμε πολύ χρόνο να μελετάμε την ιστορία, η οποία, ας το παραδεχτούμε, είναι ως επί το πλείστον η ιστορία της ηλιθιότητας. Αλλά παρά το όλο καιρό που καταναλώνουμε για να κοιτάξουμε πίσω τα λάθη του παρελθόντος, κάνουμε ακόμα τα ίδια λάθη ξανά και ξανά. 

Ο Χόκινγκ είπε:

Είναι λοιπόν μια ευπρόσδεκτη αλλαγή που οι άνθρωποι μαθαίνουν αντί για το μέλλον της νοημοσύνης,

Μόλις πέρυσι, ο Hawking ενωμένος με τον Elon Musk και εκατοντάδες άλλους ερευνητές υπέγραψε μια ανοικτή επιστολή ζητώντας από τις κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τα αυτοδιοικούμενα όπλα που κάποια μέρα θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον ανθρωπίνων ανθρώπων.
Hawking είπε επίσης λίγους μήνες πίσω:

Η ανάπτυξη πλήρους τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής

Στην πρόσφατη διάλεξή του, ομολόγησε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για «ισχυρά αυτόνομα όπλα» και «νέους τρόπους για τους λίγους να καταπιέζουν τους πολλούς», που έρχονται με AI.

Ο Hawking παραδέχτηκε επίσης τα θετικά αποτελέσματα της τεχνολογίας. Αυτός πρόσθεσε:

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε όταν το μυαλό μας ενισχύεται από την ΑΙ. Ίσως με τα εργαλεία αυτής της νέας τεχνολογικής επανάστασης, θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε μερικές από τις ζημιές που έγιναν στον φυσικό κόσμο από την τελευταία - εκβιομηχάνιση.

Και σίγουρα θα προσπαθήσουμε τελικά να εξαλείψουμε τις ασθένειες και τη φτώχεια.

Διευθυντής του Κέντρου Leverhulme, Huw Price, δήλωσε:

Η μηχανική ευφυΐα θα είναι ένα από τα καθοριστικά θέματα του αιώνα μας και οι προκλήσεις που πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αξιοποιούμε τις ευκαιρίες της είναι αυτές που όλοι αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί. Επί του παρόντος, όμως, μόλις αρχίσαμε να εξετάζουμε τις συνέπειές της, καλές ή κακές.



Με την Google να κάνει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αποκτήσει νέες τεχνικές από τη δική της μνήμη. Ο Elon Musk ανησυχεί ήδη για το γεγονός ότι οι άνθρωποι θα γίνουν τα χαζά "κατοικίδια ζώα" του AI στο μέλλον. και νέα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών που ξεπερνούν ήδη τα τετράχρονα σε δοκιμές IQ, είναι σίγουρα κάτι που αξίζει να σκεφτόμαστε νωρίτερα και όχι αργότερα.

Όπως λέει ο Χόκινγκ, θα μπορούσε να καταλήξει να είναι "ζωτικής σημασίας για το μέλλον του πολιτισμού μας και του είδους μας".

ΠΗΓΗ

Δώστε την υποστήριξη σας στην έρευνα κάνοντας LIKE.

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου