ΕΝΑΣ ΡΩΣΟΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ Η NASA, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΟΔΑΠΗ ΖΩΗ

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι ακριβώς θα βρουν.
Ο Enceladus, ένα από τα φεγγάρια του Κρόνου, αναδείχθηκε πρόσφατα ως κορυφαία προτεραιότητα στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Η NASA έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά της να στείλει ένα ρομπότ στο φεγγάρι με σχέδια για διεξαγωγή έρευνας, αλλά είναι πολύ πιθανό ο οργανισμός να χτυπηθεί από ρώσο δισεκατομμυριούχο.



Ο Γιούρι Μίλνερ έχει χρησιμοποιήσει τον τεράστιο πλούτο του πολλές φορές για να προωθήσει τις σημερινές μας γνώσεις και κατανοήσεις του Κόσμου. Για παράδειγμα, συνεργάστηκε με τον φυσικό Stephen Hawking για τη δημιουργία μιας ιδέας για ένα διαστρικό διαστημικό σκάφος. Αυτή η έννοια έχει καταστεί βασικό στοιχείο του έργου που ονομάζεται Breakthrough Starshot.

Επί του παρόντος, η Milner έχει αναλάβει ένα νέο έργο. Σχεδιάζει να στείλει έναν φτηνό ανιχνευτή στο φεγγάρι Enceladus με την ελπίδα να βρει ζωή με τη μία ή την άλλη μορφή στους geysers που βρίσκονται στην επιφάνεια του. Υποπτεύεται ότι μια αποστολή που υποστηρίζεται από μια μεγάλη διαστημική υπηρεσία (όπως η NASA, για παράδειγμα) μπορεί να πάρει για μια δεκαετία πραγματικά να υλοποιηθεί.

Πιστεύει επίσης ότι το έργο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος των θεμελιωδών εργασιών και δεδομένων που είναι απαραίτητα για μια πιθανή μεταγενέστερη αποστολή που θα ολοκληρωθεί από τη NASA.

Σήμερα, οι εμπορικές εταιρείες όπως το SpaceX κάνουν τεράστια βήματα για φθηνό διαστημικό τουρισμό και για τη βελτιστοποίηση των διαστημικών σκαφών και εξαιτίας όλων αυτών των έργων (και πολλών άλλων) είναι απολύτως κατανοητό το γιατί άλλα έργα δεν έχουν προτεραιότητα # 1 ή χρηματοδοτούνται από ιδιώτες.



Ο λόγος για τον οποίο οι μεγάλοι διαστημικοί οργανισμοί όπως η NASA δεν κάνουν περαιτέρω προόδους και έργα σε αυτόν τον τομέα είναι επειδή η δημιουργία ενός διαστημικού σκάφους που πρόκειται να πετάξει μέχρι τον Κρόνο και να αναλύσει ένα από τα φεγγάρια του απαιτεί σχεδόν απεριόριστα κεφάλαια. Είναι ακριβό. Αυτά τα έργα είναι επικίνδυνα επειδή οι πιθανότητες να μην προκύψουν ικανοποιητικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά υψηλές. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι ακριβώς θα βρουν.

Ο Brian Koberlein, καθηγητής αστροφυσικής και φυσικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Rochester, μίλησε για το θέμα αυτό στο φουτουρισμό.

Είπε ότι «η χρηματοδότηση της κυβέρνησης πρέπει να επιλέξει μεταξύ πολλών διαφορετικών δοχείων, πρέπει να κάνει αυτές τις ισορροπημένες αποφάσεις και δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τα πάντα. Αλλά οι ιδιώτες χρηματοδότες που θέλουν να πουν, «ναι, σίγουρα, ας κάνουμε το SETI», αυτό είναι εντάξει.



Ο Koberlein εξήγησε τις προσπάθειες του SETI ως κάτι που μπορεί να είναι πολύ ανταμείβοντας και ιδανικό και επίσης πολύ υψηλού κινδύνου, διότι αν δεν βρεθεί καμία απόδειξη εξωγήινης ζωής, το συγκεκριμένο έργο θα έχει λιγότερες επιστημονικές συνεισφορές σε σύγκριση με άλλο έργο που θα μπορούσε έχουν δημιουργήσει πολύ πιο βαθιά αποτελέσματα.

Ο ανώτερος αστρονόμος για το Ινστιτούτο SETI, Seth Shostak σχολίασε επίσης την κατάσταση αυτή: "όσο περισσότερο η προσπάθεια, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ενός αποτελέσματος. Εξετάστε, για παράδειγμα, την έρευνα για τον καρκίνο. Έχετε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας που χρηματοδοτείται από τους ομολόγους, αλλά έχετε και την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου και ιδιωτικά πανεπιστήμια που κάνουν έρευνα ».

Τόνισε επίσης το γεγονός ότι ο οργανισμός δεν είχε λάβει κυβερνητική χρηματοδότηση από το 1993, γεγονός που τον ώθησε να στηριχθεί σε δημόσιες δωρεές για την αναζήτηση της ευφυούς ζωής αλλού.Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες του Ινστιτούτου λαμβάνουν επιχορηγήσεις από τη NASA για την έρευνά τους για την αστροβιολογία.



Αυτή η κατηγορία καταστάσεων προστατεύει την αναζήτηση της ζωής από απρόβλεπτα, δυσάρεστα αποτελέσματα όπως η ανάκληση της χρηματοδότησης ή η αποτυχία ενός έργου. Ακόμα καλύτερα, όλα επιτρέπουν την εφαρμογή διαφορετικών μεθόδων από διαφορετικές ομάδες, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας επειδή δεν υπάρχει συγκεκριμένη, καθολική ιδέα για τον σωστό τρόπο να βρεθεί ξένη ζωή.

Ο Seth Shostak είπε επίσης ότι «μέχρι να το βρεις [ξένη ζωή], δεν ξέρεις τι είναι το καλύτερο σχέδιο.Είναι σαν να ρωτούσα τον καπετάνιον Cook αν χρησιμοποιεί τις καλύτερες στρατηγικές για να βρει ανασκαμμένες χώρες στον Ειρηνικό - δεν ξέρει, πραγματικά και δεν ξέρουμε ».

Για δεκαετίες, η προοπτική μιας πιθανής εξωγήινης ζωής κάπου μέσα στον τεράστιο κόσμο είναι τρομακτική και συναρπαστική και μια από τις πιο επιτακτικές πτυχές της εξερεύνησης του διαστήματος για έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων. Αν βρεθεί ξένη ζωή, τα χρήματα από ιδιώτες επενδυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία μας.

ΠΗΓΗ

Δώστε την υποστήριξη σας στην έρευνα κάνοντας LIKE.

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου