Google: Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης κάνει... οφθαλμολογική εξέταση και προβλέπει το έμφραγμα

Φωτογραφία: pexels

Τα μάτια είναι το παράθυρο της ψυχής, αλλά για την τεχνητή νοημοσύνη της Google είναι, επίσης, ένα παράθυρο για τη διάγνωση ενός μελλοντικού εμφράγματος και άλλων πιθανών προβλημάτων στην καρδιά.

Ερευνητές της Google, με επικεφαλής τη δρα Λίλι Πενγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοϊατρικής μηχανικής «Nature Biomedical Engineering», ανέπτυξαν το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο αναλύει εικόνες του αμφιβληστροειδούς φακού του ματιού του ασθενούς και προβλέπει την πιθανότητα εμφράγματος, εγκεφαλικού ή άλλου καρδιαγγειακού προβλήματος.

Οι επιστήμονες της Google ανέφεραν ότι η μέθοδός τους είναι ακόμη λιγότερο ακριβής σε σχέση με άλλες πιο παραδοσιακές και πιο επεμβατικές τεχνικές, γι' αυτό χρειάζεται περισσότερη βελτίωση, προτού αξιοποιηθεί κλινικά, κάτι που θα πάρει λίγα χρόνια.


Το «έξυπνο» σύστημα έχει ήδη ακρίβεια περίπου 70% στο να προβλέψει ποιος ασθενής θα πάθει έμφραγμα ή άλλο σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο μέσα στην επόμενη πενταετία.

Το σύστημα «εκπαιδεύθηκε» αναλύοντας στοιχεία για πάνω από 284.000 ασθενείς και στη συνέχεια δοκιμάσθηκε σε σχεδόν 13.000 ασθενείς, από τους οποίους οι 100 έπαθαν έμφραγμα σε διάστημα πέντε ετών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αρχικά ο αλγόριθμος «βαθιάς μάθησης» του συστήματος αναπτύχθηκε για να μελετά τα μικρά αιμοφόρα αγγεία του ματιού και να εικάζει κατά πόσο ένας άνθρωπος είναι καπνιστής ή έχει υπέρταση. Στην πορεία όμως έγινε αντιληπτό ότι είναι δυνατό να προβλεφθεί επίσης ο κίνδυνος για ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δώστε την υποστήριξη σας στην έρευνα κάνοντας LIKE.

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου