Καρκίνος «Μέρκελ» - Ταχεία εξάπλωση

Και όμως αληθινό: Καρκίνος «Μέρκελ» - Ταχεία εξάπλωση (φωτό, βίντεο)

Το καρκίνωμα Μέρκελ είναι ένα σπάνιο είδος καρκίνου του δέρματος που εμφανίζεται συνήθως σαν ένα κοκκινωπό οζίδιο στο πρόσωπο, το κεφάλι και τον λαιμό. Το καρκίνωμα Μέρκελ ονομάζεται επίσης και νευροενδοκρινικόν καρκίνωμα (neuroendocrine carcinoma) του δέρματος.

Το καρκίνωμα Μέρκελ αναπτύσσεται συχνότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο ή/και ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκινώματος Μέρκελ.

Το καρκίνωμα Μέρκελ τείνει να αναπτύσσεται και να εξαπλώνεται γρήγορα σε άλλα μέρη του σώματος. Οι θεραπευτικές επιλογές για το καρκίνωμα Μέρκελ εξαρτώνται από το αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα από το δέρμα.

Το πρώτο σημάδι του καρκινώματος Μέρκελ είναι συνήθως ένα ταχέως αναπτυσσόμενο ανώδυνο οζίδιο (μικρός όγκος) στο δέρμα. Ο όζος μπορεί να είναι στο χρώμα του δέρματος ή μπορεί να είναι σε του κόκκινου, του μπλε ή του μοβ. Τα περισσότερα καρκινώματα αυτού του τύπου εμφανίζονται στο πρόσωπο, το κεφάλι ή τον λαιμό, αλλά μπορεί να αναπτυχθούν οπουδήποτε στο σώμα, ακόμα και σε περιοχές που δεν εκτίθενται στο φως του ήλιου.


Πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό

Εάν παρατηρήσετε μια ελιά, φακίδα ή εξόγκωμα που αλλάζει ως προς το μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα, αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, ή αιμορραγεί εύκολα μετά από ήσσονος σημασίας χτύπημα, όπως το πλύσιμο του δέρματος ή το ξύρισμα, κλείστε άμεσα ένα ραντεβού με το γιατρό σας!


Δεν είναι σαφές το τι προκαλεί το καρκίνωμα Μέρκελ. Είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινάει σε κάποια κύτταρα, τα οποία ονομάζονται κύτταρα Merkel. Τα κύτταρα αυτά βρίσκονται στη βάση του εξωτερικού στρώματος του δέρματος (επιδερμίδα). Τα κύτταρα Merkel συνδέονται με τις νευρικές απολήξεις στο δέρμα που είναι υπεύθυνες για την αίσθηση της αφής.

Έρευνες έχουν δείξει, ότι υπάρχει ένας κοινός ιός που παίζει ρόλο στις περισσότερες περιπτώσεις καρκινώματος Μέρκελ. Ο ιός (Merkel cell polyomavirus) ζει στο δέρμα και δεν προκαλεί σημάδια και συμπτώματα. Το κατά πόσον ακριβώς αυτός ο ιός προκαλεί το καρκίνωμα Μέρκελ δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Δεδομένου, όμως, ότι ο εν λόγω ιός είναι πολύ συχνός και το καρκίνωμα Μέρκελ είναι πολύ σπάνιο, είναι πιθανό ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του καρκίνου.


Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνωμα Μέρκελ περιλαμβάνουν:

-Υπερβολική έκθεση σε φυσικό ή τεχνητό ηλιακό φως: Η έκθεση σε υπεριώδες φως, όπως το φως που προέρχεται από τον ήλιο ή από τα κρεβάτια μαυρίσματος solarium, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνωμα Μέρκελ.

-Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα: Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνωμα Merkel.

-Ιστορικό άλλων καρκίνων του δέρματος: Το καρκίνωμα Μέρκελ σχετίζεται με την ανάπτυξη άλλων καρκίνων του δέρματος, όπως το βασικοκυτταρικό (basal cell carcinoma) ή το καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων (squamous cell carcinoma).

-Η ηλικία: Ο κίνδυνος για καρκίνωμα Merkel αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτός ο καρκίνος είναι πιο συχνός σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

-Ελαφριά απόχρωση του δέρματος: Το καρκίνωμα Μέρκελ εκδηλώνεται πιο συχνά σε άτομα που έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα. Οι λευκοί είναι πολύ πιο πιθανό να επηρεαστούν από αυτό τον καρκίνο του δέρματος από ό,τι οι μαύροι.

Δώστε την υποστήριξη σας στην έρευνα κάνοντας LIKE.


Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου