ΠΩΣ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ Η ΓΗ ΗΤΑΝ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 2.000 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ



Πώς ένας αρχαίος Έλληνας μαθηματικός υπολογίζει την περιφέρεια της Γης.




Στα μέσα του 20ου αιώνα, ξεκινήσαμε να εκτοξεύουμε δορυφόρους στο διάστημα που θα μας βοηθούσαν να καθορίσουμε την ακριβή περιφέρεια της Γης: 40.030 χλμ. Αλλά πάνω από 2000 χρόνια νωρίτερα, ένας άνθρωπος στην Αρχαία Ελλάδα ήρθε σχεδόν με την ίδια ακριβώς φιγούρα χρησιμοποιώντας μόνο ένα ραβδί και τον εγκέφαλό του. Ακολουθεί μια μεταγραφή του βίντεο.

Πώς ένας αρχαίος Έλληνας μαθηματικός υπολογίζει την περιφέρεια της Γης. Στα μέσα του 20ού αιώνα, ξεκινήσαμε να εκτοξεύουμε δορυφόρους στο διάστημα που θα μας βοηθούσαν να προσδιορίσουμε την ακριβή περιφέρεια της Γης, 40.030 χλμ. Αλλά πάνω από 2.000 χρόνια νωρίτερα στην αρχαία Ελλάδα, ένας άνθρωπος έφτασε σχεδόν στο ίδιο ακριβώς σχήμα βάζοντας ένα ραβδί στο έδαφος.




Αυτός ήταν ο Ερατοσθένης. Έλληνας μαθηματικός και επικεφαλής της βιβλιοθήκης στην Αλεξάνδρεια.Ο Ερατοσθένης είχε ακούσει ότι στη Σύηνη, μια πόλη νότια της Αλεξάνδρειας, δεν είχαν κατατεθεί κάθετες σκιές το μεσημέρι στο θερινό ηλιοστάσιο. Ο ήλιος ήταν απευθείας πάνω από το κεφάλι.

Αναρωτιόταν αν αυτό ισχύει και στην Αλεξάνδρεια. Έτσι, στις 21 Ιουνίου έβαλε ένα ραβδί κατευθείαν στο έδαφος και περίμενε να δούμε αν θα γίνει σκιά το μεσημέρι.

Αποδεικνύεται ότι υπήρχε πραγματικά ένα. Και μέτρησε περίπου 7 βαθμούς. Τώρα, εάν οι ακτίνες του ήλιου έρχονται με την ίδια γωνία την ίδια ώρα της ημέρας και ένα ραβδί στην Αλεξάνδρεια χτυπά μια σκιά, ενώ ένα ραβδί στο Syene δεν είναι, πρέπει να σημαίνει ότι η επιφάνεια της Γης είναι καμπύλη.



Και ο Ερατοσθένης πιθανότατα το γνώριζε ήδη. Η ιδέα μιας σφαιρικής Γης επιπλέει γύρω από τον Πυθαγόρα γύρω στο 500 π.Χ. και επικυρώνεται από τον Αριστοτέλη μερικούς αιώνες αργότερα.

Αν η Γη ήταν πραγματικά μια σφαίρα, ο Ερατοσθένης θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις παρατηρήσεις του για να εκτιμήσει την περιφέρεια ολόκληρου του πλανήτη. Δεδομένου ότι η διαφορά στο μήκος σκιάς είναι 7 μοίρες στην Αλεξάνδρεια και στο Syene, αυτό σημαίνει ότι οι δύο πόλεις είναι 7 μοίρες μεταξύ τους στην επιφάνεια της γης 360 μοιρών.



Ο Ερατοσθένης προσέλαβε έναν άνθρωπο για να ρυθμίσει την απόσταση μεταξύ των δύο πόλεων και έμαθε ότι ήταν 5.000 σταδιακά μεταξύ τους, τα οποία είναι περίπου 800 χιλιόμετρα. Θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει απλές αναλογίες για να βρει την περιφέρεια της Γης - 7,2 βαθμούς είναι 1/50 360 μοίρες, έτσι 800 φορές 50 ισούται με 40,000 χιλιόμετρα. Και ακριβώς έτσι, ένας άνθρωπος 2200 χρόνια πριν βρήκε την περιφέρεια ολόκληρου του πλανήτη μας με μόνο ένα ραβδί και τον εγκέφαλό του.


 

  Δώστε την υποστήριξη σας στην έρευνα κάνοντας LIKE.

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου