Ένα «θαύμα» της αρχαίας εφευρετικότητας του πολιτισμού Chimu στο Περού

Τηλέφωνο… χιλιάδων ετών

Ένα θαύμα της αρχαίας εφευρετικότητας έρχεται να εκπλήξει άπαντες όσους ακούν γι” αυτό.
Βρέθηκε στα ερείπια του Chan Chan, και είναι μία απόδειξη της εντυπωσιακής καινοτομίας του παράκτιου λαού Chimu στην κοιλάδα Rio Moche, στο βόρειο Περού.
Εντοπίστηκε κάποια χρονιά της δεκαετίας του ’30. Η ηλικία του υπολογίζεται περίπου στα 1.200 έως 1.400 χρόνια και είναι το αρχαιότερο παράδειγμα τηλεφωνικής τεχνολογίας στο δυτικό ημισφαίριο.
Σύμφωνα με την Ramiro Matos, επιμελήτρια του Εθνικού Μουσείου American Indian (NMAI): «Είναι το μοναδικό. Μόνο ένα ανακαλύφθηκε. Προέρχεται από μία συνειδητή γηγενή κοινωνία, χωρίς γραπτή γλώσσα».
Η συσκευή θυμίζει το παιχνίδι που παίζαμε όταν ήμασταν μικροί: τα τενεκεδένια κουτιά ή πλαστικά ποτήρια που συνδέονται με σπάγκο, τα οποία χρησιμοποιούσαμε για να μιλήσουμε.
ancient-communication-device
Παρόμοια και αυτή η αρχαία συσκευή αποτελείται από δύο κορυφές-κολοκύθες 3,5 ίντσες (8,9 εκατοστά) η κάθε μία και συνδέονται με μήκος καλωδίου 75-πόδια (22,8 μέτρα) φτιαγμένο από νήμα βάμβακος.
Οι κολοκύθες επικαλύπτονται με ρητίνη και ενεργούν ως πομποί και δέκτες του ήχου. Γύρω από κάθε μία από τις βάσεις της κολοκύθας είναι τεντωμένη μία μεμβράνη.

ΠΗΓΗ

Δώστε την υποστήριξη σας στην έρευνα κάνοντας LIKE.

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου