Ποιο ήταν το χιλιάρμενο που έλεγε ο Πατροκοσμάς;


Η ναυμαχία του Ναβαρίνου έδειξε ότι η λύση του ελληνικού ζητήματος βρισκόταν πια προς το τέλος της και προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις στα ευρωπαϊκά κράτη. Η Γαλλία και η Ρωσία τη δέχτηκαν με ενθουσιασμό, η Αγγλία τη χαρακτήρισε ως «άτυχο επεισόδιο», ενώ στην Αυστρία δεν έκρυψαν τη μεγάλη δυσαρέσκειά τους. Παρ’ όλα αυτά το ελληνικό ζήτημα είχε μπει στην τελευταία φάση της επίλυσής του, κάτι που προέβλεπε ο Πατροκοσμάς, με την μεγάλη γνώση και την διορατική δύναμή του. Κι αυτό δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε!..




Το Αιγαίο πέλαγος. Η Άσπρη Θάλασσα, όπως την αποκαλούσε ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, αλλά και οι Σλάβοι του καιρού εκείνου. Στα νησιά του Αιγαίου οι υπόδουλοι Έλληνες αγωνιούσαν πότε θα έρθει το «χιλιάρμενο» (= χίλια πλοία) για να τινάξουν από πάνω τους την τουρκική σκλαβιά. (Στη φωτογραφία μας εικονίζονται τα πελάγη, οι θάλασσες και το ανάγλυφο του βυθού του Αιγαίου, έτσι όπως δημοσιεύονται στην εγκυκλοπαίδεια «Μαλλιάρης-παιδεία»).


17. "Όταν θα ιδείτε το χιλιάρμενο στην Άσπρη Θάλασσα, τότε θάρθη".
18. "Όταν θα ιδείτε το χιλιάρμενο στα ελληνικά νερά, τότε θάρθη".
19. "Όταν θα ιδείτε το χιλιάρμενο στα ελληνικά ύδατα, τότε θα λυθεί το ζήτημα της Πόλης".


Είναι γνωστόν, ότι το Αιγαίο απλώνεται από τη Θράκη και τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο και από την ηπειρωτική Ελλάδα ως τη Μ. Ασία. Το μήκος του είναι περίπου 640 χλμ. και το πλάτος 320 χλμ. Η συνολική του επιφάνεια φτάνει τα 220.000 τ. χλμ. Τα μεγαλύτερα βάθη τα συναντούμε κοντά στην Κάρπαθο (2.466 μ.). Η θέση του έχει μεγάλη στρατηγική και οικονομική σημασία στη Μεσόγειο, γιατί με τα στενά του Ελλησπόντου, της Προποντίδας και του Βοσπόρου επικοινωνεί με τον Εύξεινο Πόντο και ευρύτερα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική. Κι αυτό το γνώριζε ο Πατροκοσμάς, που είχε αρκετές γνώσεις γύρω από τα τεκταινόμενα του καιρού εκείνου των Μεγάλων Δυνάμεων, με βλέψεις στο Αιγαίο.

Οι Μεγάλες Δυνάμεις, όμως, έχουν συγκρουστεί αρκετές φορές στο Αιγαίο με τις εχθρικές ή μη συμμαχικές δυνάμεις, όπως ήσαν για παράδειγμα οι Τούρκοι. Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, για να θυμίσουμε ένα γεγονός, που οργανώθηκε από τους ηγεμόνες του Ιερού Συνασπισμού εναντίον του σουλτάνου της Τουρκίας Σελίμ Β' και έγινε στις 7 Οκτωβρίου 1571 στην είσοδο του Πατραϊκού κόλπου, που οι Βενετοί ονόμαζαν κόλπο της Ναυπάκτου, κατέληξε με θριαμβευτική τη νίκη του Ιερού Συνασπισμού, όπου μετείχαν και Έλληνες. (24)


Πίνακας, που δείχνει τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Ωστόσο, η νίκη αυτή της Ναυπάκτου, έστω και αν δεν αξιοποιήθηκε από τους συμμάχους, ήταν η πρώτη σοβαρή ναυτική καταστροφή των Τούρκων και στάθηκε η αρχή της παρακμής της τουρκικής αυτοκρατορίας. Γι’ αυτό πανηγυρίστηκε σε όλο το χριστιανικό κόσμο, ενώ ποιητές και καλλιτέχνες απαθανάτισαν σε έργα τους τη λαμπρή νίκη του χριστιανισμού εναντίον των Τούρκων (πίνακες του Θεοτοκόπουλου, του Τιτσιάνο κ.ά.).

Η ναυμαχία της Ναυπάκτου, όπως όλοι γνωρίζουν, έγινε αφορμή για σειρά επαναστατικών κινημάτων σε πολλές ελληνικές περιοχές, οι οποίες περίμεναν την επέμβαση των Ευρωπαίων μετά τη νίκη τους στη Ναύπακτο, άσχετα αν αυτό δεν πραγματοποιήθηκε.

Ας θυμηθούμε ένα άλλο ιστορικό γεγονός, όπως ήταν η Ναυμαχία στο Ναυαρίνο:


Πίνακας που απεικονίζει την Ναυμαχία στο Ναυαρίνο.


Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου (ή Ναβαρίνου) έγινε στις 20 Οκτωβρίου 1827 μεταξύ του τουρκοαιγυπτιακού στόλου και μοιρών των στόλων της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, στον όρμο του Ναβαρίνου (Πύλου). Η ναυμαχία αυτή αποτελεί ορόσημο στην εξέλιξη της ελληνικής επανάστασης από την άποψη ότι ήταν η αρχή της ενεργητικής παρέμβασης των Μεγάλων Δυνάμεων υπέρ των Ελλήνων. (25)

Κι όχι μόνον!...

Η ναυμαχία του Ναβαρίνου έδειξε ότι η λύση του ελληνικού ζητήματος βρισκόταν πια προς το τέλος της και προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις στα ευρωπαϊκά κράτη. Η Γαλλία και η Ρωσία τη δέχτηκαν με ενθουσιασμό, η Αγγλία τη χαρακτήρισε ως «άτυχο επεισόδιο», ενώ στην Αυστρία δεν έκρυψαν τη μεγάλη δυσαρέσκειά τους. Παρ’ όλα αυτά το ελληνικό ζήτημα είχε μπει στην τελευταία φάση της επίλυσής του, κάτι που προέβλεπε ο Πατροκοσμάς, με την μεγάλη γνώση και την διορατική δύναμή του. Κι αυτό δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε.

Ωστόσο, Άσπρη θάλασσα έλεγαν (και ίσως να την αποκαλούν ακόμη) οι Σλάβοι το Αιγαίο. Αν συνυπολογίσουμε και τις προφητείες του γέροντα Παΐσιου, ενδεχομένως να γίνεται αναφορά στην εμφάνιση κάποιου αεροπλανοφόρου (προφανώς Αμερικανικού) στο Αιγαίο πριν την τελική μάχη όλων εναντίον των Ρώσων, που για μια ακόμη φορά αυξάνουν την δυναμική τους στην Ευρώπη λόγω του φυσικού αερίου και διαφόρων άλλων πηγών ενεργείας. Ήδη, με τον πόλεμο στη Γεωργία, που άρχισε εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, τον Αύγουστο του 2008, πολλά αμερικανικά πλοία έπλευσαν προς την Μαύρη Θάλασσα για να αντιμετωπίσουν την Ρωσία σε ενδεχόμενη πολεμική αναμέτρηση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του κ Χάρη Μπότσαρη, που δημοσιεύτηκε στο «Πρώτο Θέμα» την Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008, η παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη Μ. Θάλασσα μπορεί να προκαλέσει νέες εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία, μετά τις ψυχροπολεμικές δηλώσεις που ακολούθησαν τα γεγονότα στη Γεωργία και την υπογραφή της συμφωνίας για την εγκατάσταση αντιπυραυλικής ομπρέλας στην Πολωνία:

«Η Ουάσιγκτον παίζει πλέον το παιχνίδι των εντυπώσεων και επιδιώκει να κάνει την παρουσία της αισθητή στον Καύκασο με κινήσεις «κατόπιν εορτής», αφού η Μόσχα κέρδισε όλους τους αντικειμενικούς της στόχους μετά την οπερετική εισβολή της Γεωργίας στο έδαφος της Ν.Οσετίας.


Το θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γεωργία (αριστερά) μέσα στον Αύγουστο του 2008, και η αναμενόμενη επέκτασή του σ’ ολόκληρη την Μαύρη Θάλασσα (δεξιά), λόγω των ενεργειακών πηγών, ίσως επιβεβαιώσουν τις προφητείες του Πατροκοσμά, αλλά και άλλων γερόντων, όπως του Παϊσίου και άλλων, για τη μεγάλη ρήξη μεταξύ όλων των μεγάλων δυνάμεων εναντίον της Ρωσίας. (Οι φωτογραφίες είναι από την ηλεκτρονική εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»).


Όμως αυτό ακριβώς το παιχνίδι των εντυπώσεων μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις από πλοία του ρωσικού στόλου που χρησιμοποιούν τη ναυτική βάση της Κριμαίας και να επιδεινώσει περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο μεταφέρει μέχρι στιγμής τη βοήθεια προς την Γεωργία με αεροπλάνα που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Τυφλίδας, αλλά όλα δείχνουν ότι με πρόσχημα τη βοήθεια το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό θα θελήσει να ελέγξει τα γεωργιανά λιμάνια στη Μ. Θάλασσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση της Τουρκίας έδωσε έγκριση διέλευσης του Βοσπόρου σε τρία αμερικανικά πολεμικά σκάφη αν και δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί επίσημα ότι αυτά θα πλεύσουν προς τη Γεωργία.» (26)


Δύο απ’ τα πολεμικά πλοία των Αμερικανών τα οποία απέπλευσαν από την Σούδα της Κρήτης προς την Μαύρη Θάλασσα, όπως δημοσίευσε η ηλεκτρονική εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» της Πέμπτης 21 Αυγούστου 2008.


Εάν γίνει αυτός ο πόλεμος, που θα είναι «χιλιάρμενος», δηλαδή πολλά πλοία, τότε θα έχουμε εμπλοκή και άλλων δυνάμεων και – κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με τις προφητείες- θα έχουμε την παράδοση της Πόλης στους Έλληνες.

Μερικοί υποστηρίζουνε ότι χιλιάρμενο μπορεί να σημαίνει και την κάθοδο Ευρωπαϊκών δυνάμεων, μαζί με Αγγλοαμερικανικές δυνάμεις από την Αδριατική θάλασσα. Τίποτα δεν αποκλείεται.
Όπως και νάχει το θέμα, με βάση αυτά που βλέπουμε να γίνονται γύρω μας, ο Πατροκοσμάς αποδεικνύεται ότι είχε μεγάλη γνώση γύρω από θέματα επιβολής κυριαρχίας των Μεγάλων Δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, και σε συνάρτηση με την μεγάλη προβλεπτική ικανότητά του οι προφητείες του βγαίνουν πάντα αληθινές.(*)


=======

(*) Από το βιβλίο μας: «Ο Άγνωστος Πατροκοσμάς», το οποίο είχε εκδοθεί πολύ πριν αρχίσουν οι έρευνες για τον υποθαλάσσιο πλούτο  στο Αιγαίο, το φυσικό αέριο στην Κύπρο και τις θυελλώδειις συζητήσεις, που έχουν γίνει μέσα στη Βουλή, αλλά και τις πρώτες συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες, όπως ανακοίνωσε  ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης.(Mega, 20 Αυγούστου 2013).


ΠΗΓΗ

Δώστε την υποστήριξη σας στην έρευνα κάνοντας LIKE.

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου