Οι άντρες μπορεί να μολυνθούν στο στόμα με HPV από τις γυναίκες

Οι άντρες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για λοίμωξη από τον ιό HPV αν η σύντροφός τους έχει υποστεί λοίμωξη από τον συγκεκριμένο ιό στη στοματική κοιλότητα ή στα γεννητικά όργανα.

Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μετάδοση του ιού HPV συμβαίνει μέσω στοματικής-στοματικής οδού και στοματογεννητικής επαφής, σύμφωνα με τους ερευνητές.


Ο ερευνητής Eduardo Franco, του McGill University στο Μόντρεαλ, δήλωσε ότι ο ιός HPV είναι η πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος παγκοσμίως και παράγοντας κινδύνου για αρκετά είδη καρκίνου.

Οι ερευνητές εξέτασαν 222 άντρες και τις συντρόφους τους και ανακάλυψαν ότι το ποσοστό HPV στη στοματική κοιλότητα των αντρών ήταν 7%. Τα ποσοστά ήταν υψηλότερα σε όσους είχαν γυναίκα σύντροφο με HPV στη στοματική κοιλότητα (σχεδόν 29%) και /ή λοίμωξη από HPV στα γεννητικά όργανα (ποσοστό 11,5%), είχαν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους (18%) ή ήταν καπνιστές (12%)/

Από τους 222 άντρες της έρευνας, 130 είχαν σεξουαλική σύντροφο με λοίμωξη HPV στα γεννητικά όργανα.

Το ποσοστό λοίμωξης από τον HPV16 – ένα από τα είδη που συνδέονται περισσότερο με τον κίνδυνο καρκίνου- ήταν περίπου 2% στους άντρες της έρευνας και 6% στους 33 άντρες των οποίων οι σύντροφοι είχαν λοίμωξη με τον HPV16 στα γεννητικά όργανα.

‘Οσο πιο συχνά έκαναν στοματικό σεξ στη σύντροφό τους οι άντρες τόσο πιθανότερο ήταν να μολυνθούν από το είδος του HPV που ήταν παρόν στα γεννητικά όργανα της γυναίκας, σημειώνουν οι ερευνητές.

Δεν εμφανίστηκαν λοιμώξεις HPV στους 52 άντρες που δεν κάπνισαν ποτέ, είχαν μονογαμικές σχέσεις και η σύντροφός τους δεν είχε HPV στη στοματική κοιλότητα ή στα γεννητικά όργανα.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ''Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.''

Πηγές: ''Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.''


Δώστε την υποστήριξη σας στην έρευνα κάνοντας LIKE.

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου