Γρίπη που εξοντώνει τα πτηνά εμφανίστηκε στην Ευρώπη


Δύο εβδομάδες μετά τον εντοπισμό ενός άκρως παθογόνου στελέχους της γρίπης των πτηνών στη Γερμανία, ο ίδιος ιός ανιχνεύθηκε και σε πτηνοτροφείο της Ολλανδίας, οδηγώντας σε προσωρινή απαγόρευση όλων των μεταφορών από και προς τα πτηνοτροφεία της χώρας.
ιός Η5Ν8 είναι μοιραίο για τα πτηνά, και μπορεί επίσης να μεταδοθεί στον άνθρωπο έπειτα από στενή επαφή με μολυσμένα πτηνά, ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση.
Ανιχνεύθηκε στη Γερμανία στις 4 Νοεμβρίου, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, και προέρχεται από την Ασία, όπου οδήγησε σε μαζικές θανατώσεις πουλερικών.
Όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, περίπου 15.000 πουλερικά θανατώθηκαν στην Ολλανδία έπειτα από τον εντοπισμό του ιού σε φάρμα του χωριού Χέκεντορπ.  Η περιοχή τέθηκε σε καραντίνα σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου.
Έλεγχοι πραγματοποιούνται σε δύο ακόμη φάρμες πουλερικών. Η απαγόρευση της μεταφοράς πουλερικών ισχύει για 21 μέρες και καλύπτει ακόμα τα αβγά, την κοπριά και το χρησιμοποιημένο άχυρο.
Το συγκεκριμένο στέλεχος Η5Ν8 kataτου μήνα, η Γερμανία κατέγραψε κρούσματα του εξαιρετικά παθογόνου στελέχους της γρίπης των πτηνών H5N8, που είχε πλήξει την Ασία αλλά δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στην Ευρώπη.
Τον Σεπτέμβριο, η Ρωσία κατέγραψε τα πρώτα κρούσματα την τελευταία διετία του εξαιρετικά παθογόνου H5N1.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δώστε την υποστήριξη σας στην έρευνα κάνοντας LIKE.

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου