Είναι άθεοι οι εξωγήινοι;


Ο Richard Dawkins έγραψε στο Tweeter ότι ο εξωγήινος πολιτισμός θα είναι τόσο εξελιγμένος που δεν θα έχει θρησκεία. Εάν οι εξωγήινοι μας επισκέπτονταν ποτέ, θα ήταν άραγε άθεοι; Ο Dawkins είναι βέβαιος γι’ αυτό κι έτσι έγραψε: «Αν ποτέ μιλήσουμε σε εξωγήινους, ο πολιτισμός τους θα είναι πολύ πιο προηγμένος από τον δικό μας (λόγω των αποστάσεων). Δεν θα είναι θρησκευόμενοι!».

Προφανώς, αυτό είναι απλά ένας ακόμα τρόπος για να εκφράσει την πεποίθησή του ότι η θρησκεία είναι μια αυταπάτη που πρέπει να ξεπεράσουμε για να επιβιώσουμε. Αλλά οι εξωγήινοι που θα μας επισκεφθούν δεν θα έχουν κάποιο λόγο για να το πράξουν; Αυτοί οι λόγοι δεν θα έχουν τη μορφή ιστοριών και ελπίδων, που θα ενισχύονται από κάποιο τελετουργικό; Ακόμη και στο Star Trek οι αυστηρά λογικοί χαρακτήρες είναι η εξαίρεση μέσα σε ένα πλήρωμα παραδομένο στην τελετουργία και το μύθο. Τι άλλο θα μπορούσε να τους κάνει τόσο θαρραλέους;

Αν, πάντως, έχουμε επιλογή, θα ήταν καλύτερα να μας επισκεφθούν εξωγήινοι που θα εξερευνούσαν τον κόσμο μας αναζητώντας νέα πράγματα, παρά εξωγήινοι που θα ήξεραν ακριβώς τι θέλουν από τον πλανήτη μας: αυτό, εφόσον «θα είναι πολύ πιο προηγμένοι από εμάς», θα μπορούσε να είναι μόνο πρώτες ύλες. 

ΠΗΓΗ


Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου